Prehranski nasveti za v pisarno

Zdrava prehrana je najboljši optimizator telesne zmogljivosti. Preberite, kako doseči vitalno in zdravo prehrano z le nekaj osnovami:


Nasvet 1: Napolnite se z energijo


Dober dan se začne z dobrim zajtrkom. Najbolj pomembno je, da v bistvu nekaj pojete. Namreč nizka raven krvnega sladkorja - zaradi izpustitve zajtrka - zmanjšuje telesno zmogljivost. Vendar pa uživajte zmerne količine: če pojeste preveč, je tako narobe kot, da ne jeste ničesar. Bolje je, da začnete z manjšim zajtrkom in kasneje, na delovnem mestu, pojeste še kakšno malico. Izogibajte se "depresiji marmelade", kot ga imenujejo strokovnjaki: namreč preveč sladkorja in bele moke ustavi možgane. Visoko kvalitetni proteini in oligosaharidi (npr iz žit, mleka in jogurta), pa še povečajo koncentracijo. Popoln začetek dneva!


Nasvet 2: Združujte živila na pravi način


Vsaka pisarna je tako dobro kot njena ekipa. Enako velja za telo in živila. Bodite previdni, katere izbirate in kako delujejo skupaj.


  • Proteini
    Proteini pomagajo zadovoljiti lakoto za dalj časa. Vendar pa bodite pozorni na vsebnost maščob. Dajte prednost proizvodom, npr. posneto mleko, pinjenec, skuta z nizko vsebnostjo maščob, ribe in sojini izdelki. Jejte meso in klobase v zmernih količinah ali se vsaj odločite za izdelke z nizko vsebnostjo maščob, npr. kuhana šunka in puranje prsi.

  • Sadje in zelenjava
    Uživajte sadje in zelenjavo. To ne pomeni, da samo napolnite svoj krožnik s svežimi proizvodi, ampak da povečate tudi vnos hranil. Za vaše telo to pomeni: več vitaminov, mineralov, elementov v sledovih in drugih snovi, ki vas napolnijo za delo.

  • Ogljikovi hidrati
    Ogljikovi hidrati oskrbujejo telo z energijo. Združite kratkoročne s srednjeročnimi ali dolgoročnimi energetskimi generatorji. Marmelada, med ali banana nas hitro napolnijo z energijo. Njihova moč se poveča, če jim dodamo ogljikove hidrate (npr žita), ki se počasneje absorbirajo v kri. Takole boste obdržali vašo energetsko bilanco konstantno skozi cel dan v pisarni.


Nasvet 3: Popolna koncentracija z vitamini & co ..


Sadje in zelenjava sta top-menedžerja med hranili. Urejajo presnovne procese, ohranjajo telesne funkcije in omogočajo maksimalno učinkovitost naših misli.


Vsekakor pa je treba nekaj stvari upoštevati pri skladiščenju in predelavi. Veliko vitaminov se uniči na svetlobi in zraku. Enako velja pri umivanju in kuhanju. Največjo vsebnost vitaminov bomo dosegli z uživanjem svežega sadja in zelenjave.


Nasvet 4: Uživajte prave maščobe


Maščobe niso nezdrave same po sebi. Ravno nasprotno: zagotavljajo pretok informacij v možgane in celičnim stenam in so nujno potrebne za absorpcijo vitaminov. Zato bi morali razlikovati med "dobrimi" in "slabimi" maščobami.


V zvezi s tem upoštevajte, da telo lažje absorbira in uporablja rastlinske maščobe kot živalske maščobe. Pri olju pazite, da je "hladno stiskano", namreč na ta način se ohranijo občutljive in dragocene sestavine.


Nasvet 5: Jejte boljše kosilo


Izogibajte se menzam, hitrim restavracijam in mikrovalovni pečici. Hrana z visoko vsebnostjo sladkorja, hrana bogata z maščobami in premalo vlakninami vpliva na vašo (ne)uspešnost. Namesto tega poskrbite za visok delež sadja in poskusite naše skrbno pripravljene in okusne recepte za v pisarno.


Nasvet 6: Načrtujte, kaj jeste


Drugi zajtrk nam daje moč. Dopoldanski prigrizek nam daje energijo, ne da bi obremenjevali organizem. Popoldanski prigrizek ohranja našo telesno pripravljenost do zaključka dela. Naredite načrt prehranjevanja za vsak dan. Točno določite, kdaj želite, da napolnite svoje telo z energijo. Videli boste: kaj se na začetku zdi, da je čudno in nenavadno, bo hitro postala zabavna rutina!


Nasvet 7: Grizljanje je dovoljeno!


Uživanje prigrizkov je zabavno. Uživanje seveda v zmernih količinah. Z nekaj preprostimi nasveti boste imeli vašo sladkosnedost pod nadzorom.


Na primer, ne delajte si zaloge. Na ta način se boste izognili namernemu jemanju bonbonov. Tukaj je majhen nasvet: vzemite samo toliko, kolikor lahko spravite v pest ene roke. Mimogrede, čokolada z visoko vsebnostjo kakava ima na splošno manj maščob.