Nasveti za pripravo popolne skodelice kave

Obstaja veliko načinov za pripravo kave, ki je odvisna predvsem od vaše osebne preference. Odvisno ali pripravljate močno jutranjo kavo ali milejšo popoldansko.



Obstaja nekaj pravil za pripravljanje kave, katerih naj bi se držali:

  • Aparat za kavo
    Poskrbite, da je vaš aparat za kavo v brezhibnem stanju – vodni kamen in kavne obloge lahko vplivajo na okus kave. Prav tako morate kavni aparat po vsaki uporabi očistiti s toplo in čisto vodo.

     

  • Kava
    Če je le mogoče, kupite sveže praženo kavo. Vedno jo kupite le toliko, kot jo porabite v 1-2 tednih. Svežina je bistven pogoj, da bi dosegli svežino okusa!

     

  • Mleta kava in mletje
    Zmeljite zrna kave tik pred kuhanjem. Da lahko to naredite, je idealno, če uporabite kavni mlinček, da ne zmeljete kave prehitro, saj se lahko dragoceni okus kavnih zrn uniči v tej fazi, zaradi pregrevanja.
    Bodite pozorni na mletje zrn. Kava, ki je mleta prefino, lahko povzroči grenak priokus, po drugi strani pa ne boste dosegli poln okus kave, če je mleta pregrobo. To je vprašanje eksperimentiranja in iskanju mletja, ki vam najbolj odgovarja.

     

  • Voda
    Prava voda igra ključno vlogo pri pripravi kave. Nikoli ne uporabljajte toplo, postano ali predhodno zavreto vodo. Sveža in hladna voda iz pipe je idealna. Če ima vaša voda močen okus in vsebuje veliko kalcija, uporabite vodni filter (npr. BWT filter).
    Bodite pozorni na mletje zrn. Kava, ki je mleta prefino, lahko povzroči grenak priokus, po drugi strani pa ne boste dosegli poln okus kave, če je mleta pregrobo. To je vprašanje eksperimentiranja in iskanju mletja, ki vam najbolj odgovarja.

     

  • Razmerje med vodo in kavo
    Nakateri pivci preferirajo močnejšo in nekateri bolj blago kavo. Na splošno uporabite 1-2 žličke kave na 2dcl vode.

     

  • Temperatura pri kuhanju
    Če je voda pretopla ali prehladna, bo pokvarila okus kave. Idealna temperatura je med 85 in 95 stopinjami celzija. Če uporabljate grelnik vode ali kuhate ročno, pustite, da voda zavre in jo nato pustite, da se ohlaja eno minuto. Ta temperatura naj bi bila bolj ali manj prava.

     

  • Čas kuhanja
    Optimalni čas kuhanja je 4-6 minut. Če je čas kuhanja predolgi, bo postala kava grenka. Če je čas kuhanja prekratek, kava ne bo sprostila polnega okusa.