Glede na DGE (nemška družba za prehrano), bi moral odrasel človek popiti vsaj 1,5L tekočine dnevno. Priporočljiva tekočina je voda. Ker voda vsebuje mineralne hranilne snovi in druge elemente, je idealna pijača za zadovoljevanje dnevnih potreb. Poleg tega, voda ne vsebuje nikakršnih kalorij. Ustekleničena voda ali voda iz pipe je idealna rešitev za zadovoljevanje naših vsakodnevnih potreb po pitju tekočin. Še posebej zato, ker je redko kaj drugega kar užijemo, tako pogosto kontrolirano kot je pitna voda.


 

Vloga vode v našem telesu
 

Približno 60 odstotkov telesa odraslega je sestavljeno iz vode. Pri novorojenčkih je sestava od 70 do 80 odstotkov. Gledano kvantitativno, je voda najpomembnejši sestavni del človeškega telesa. To tudi pojasnjuje, zakaj je posebej pomembno ohranjati ravnovesje vode v telesu, za naše fizično in duševno zdravje.


 

Zato, ker igra voda več različnih vlog v našem telesu

 

Deluje kot prevozno sredstvo in kot topilo. Voda prenaša mineralna hranila, ki so v naši prehrani (npr. magnezij, natrij, kalij, kalcij) v celice in odstranjuje neželene stranske proizvode presnovnih procesov z izločanjem. Kemijske reakcije, ki se nenehno dogajajo v naših celicah, se lahko odvijajo le, če je prisotna voda oziroma vključena na nek način.

 

Kot primer poglejmo našo telesno temperaturo. Med telesno vadbo ali v primeru zvišane telesne temperature, deluje voda kot toplotni prevodnik in zagotavlja, da se temperatura povrne v normalo s potenjem. Mineral Magnezij, ki je pogosto pomanjkljiv, je v vodi topen in odgovoren za pomembne funkcije v telesu. Skupaj s kalcijem deluje kot ojačevalec okusa, hkrati pa prispeva k našemu splošnemu dobremu počutju.


Več o pomembnem mineralu magneziju

Pitna voda in njen pomen